Op woensdag 12 maart geeft Avifauna Groningen een lezing met als onderwerp ‘Zonder natuur kunnen en willen we niet boeren; gangbare akkerbouw anders’. Sprekers tijdens deze lezing zijn Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg. De aanvang is om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en de entree is gratis.
Meer informatie over de lezing en de sprekers vindt u op en onder de flyer.
Wat: lezing Avifauna Groningen – ‘Zonder natuur kunnen en willen we niet boeren; gangbare akkerbouw anders’
Waar: ‘t Vinkhuys
Wanneer: woensdag 12 maart, 20.00 uur
Entree: gratis

Over de lezing
Peter Harry Mulder, bevlogen akkerbouwer, en zijn partner Eline Ringelberg dragen de natuur een warm hart toe. Dat werkt door in de manier waarop zij hun bedrijf voeren. Ondersteund met veel beelden vertellen zij hoe ze akkernatuur op en rond hun bedrijf herstellen en de biodiversiteit stimuleren. Dat doen ze door de gewassen op de akkers zo weerbaar mogelijk te laten groeien. Sleutelwoorden zijn bodembewerking en bestrijdingsmiddelen, die ze zo minimaal mogelijk toepassen. Niet alleen op de akkers wordt kritisch gekeken naar herstel van biodiversiteit. Ook de landschappelijke inrichting van o.a. gemeentegronden (bermen, watergangen en slootwallen, overhoekjes) wordt versterkt en natuurvriendelijk beheerd. Hierbij werken Peter Harry en Eline samen met alle betrokken mensen en instanties in het gebied. Dat dit bijzonder mooie resultaten oplevert blijkt uit de terugkeer van vele vogelsoorten die in het veenkoloniale akkerland zwaar onder druk staan. Als vogelaar gaat je hart hier echt sneller van slaan! Tot slot leggen de sprekers graag uit tegen welke belemmeringen je als boer aanloopt en hoe belangrijk overheidsbeleid hierbij is. Het belooft een boeiende lezing te worden, vanuit het perspectief van agrariërs met een donkergroen hart. Dit mag je dus niet missen!
Over de sprekers
Peter Harry Mulder heeft samen met Eline Ringelberg een akkerbouwbedrijf van 70 ha in Muntendam. Peter Harry is initiatiefnemer voor een gebiedsgerichte benadering van het zogenaamde ‘akkervoedselwebherstel’. Samen wonnen zij meerdere prijzen, zoals de ‘Gouden Leeuwerik’ 2022 (een prijs voor succesvolle akkervogelbescherming van Vogelbescherming Nederland), een eervolle vermelding ‘Gouden Grutto’ 2017 van Vogelbescherming Nederland en de ‘Gouden Mispel’ 2018 van de Nederlandsche Vereniging Cultuurlandschappen.