Datum: woensdag 7 februari 2024
Aanvang: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30)
Locatie: ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Lezing: “Van Grauwe Gors naar Grauwe Gans”

Een eeuw vogels. Hoe staat het ervoor?

Vogels worden in Nederland al ruim een halve eeuw geteld en van voor die periode weten we van sommige soorten ook heel veel. In pakweg een eeuw tijd is er echter enorm veel veranderd. Soorten verschenen en soorten verdwenen. Per saldo bleef het aantal vogels in Nederland ongeveer gelijk, maar dat wil niet zeggen dat de natuur er beter voor staat. Tijdens deze lezing vertelt Albert de Jong van Sovon aan de hand van pakkende voorbeelden hoe de vogelbevolking in Nederland is veranderd. Waarom verdween de Buidelmees? Wanneer gaat de Cetti’s Zanger de natuurgebieden in Groningen koloniseren?

In Nederland houden we veranderingen tegenwoordig vrijwel real time bij, met een groot netwerk van vogelaars. Ook over de manier waarop jij kunt bijdragen wordt uitleg gegeven. Of je nu graag broedvogels telt, rondjes gaat vogelen in de spannende trektijd of het liefste ringen afleest: alles kan meetellen.

Over de spreker
Albert de Jong werkt al jaren bij Sovon. Hij begeleidt de opleiding van vrijwilligers, doet redactioneel werk en persvoorlichting. Verder doet hij broedvogelkarteringen en de coördinatie LiveAtlas. In zijn vrije tijd onderzoek naar grote meeuwen en Visarenden.

Voorafgaand en in de pauze van deze lezing wordt het boek Verschenen of verdwenen tegen een zeer gereduceerd tarief verkocht: 12,50 per stuk. Dit boek is een must have voor iedereen die wil weten hoe de vogelbevolking in Nederland in een eeuw tijd drastisch veranderde, welke soorten er verdwenen of welke er juist er op het punt staan te verschijnen. Albert is een van de schrijvers van het boek, dat eind 2021 verscheen als vervolg op de bekende Vogelatlas. 

Flyer-Avifauna