De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde geeft 21 maart a.s. een symposium over ELT, het grootste astronomische oog ooit!

Op dit moment wordt er wereldwijd op diverse locaties hard gewerkt aan de realisatie van de Extremely Large Telescope (ELT), die met een hoofdspiegel van 39 meter de grootste telescoop zal zijn die tot nu toe is gebouwd.

Artist impression van de ELT (bron: ESO)

Omdat de ELT waarnemingen gaat doen in het optisch/nabij infrarood gebied, is voor deze telescoop een hoge en droge locatie uitgekozen te weten de top van de Cerro Armazones, een berg in de Chileense Atacama woestijn. Vanaf dat punt zal de ELT zijn extreem grote oog met uiterst scherpe blik op de ruimte richten. Hoewel op aarde gestationeerd, zal de ELT de mogelijkheden van een ruimtetelescoop als Hubble ver gaan overtreffen.

In Nederland worden zowel wat betreft de instrumentatie als op wetenschappelijk vlak bijdragen geleverd aan het ELT-Project. De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) heeft vier direct betrokkenen bereid gevonden om tijdens het symposium te komen vertellen over de ELT als telescoop, de instrumentatie die in Nederland is ontwikkeld en de wetenschappelijke aspecten van de ELT.


Dagvoorzitter is Niek de Kort, oud-voorzitter van de KNVWS.

Programma (de zaal is vanaf 12.00 u. open)
12.25 u. Opening door voorzitter GVWS en dagvoorzitter Niek de Kort
12.30 u. Prof. Dr. Lex Kaper (UVA), NL PI van MOSAIC
Introductie ELT en het instrument MOSAIC
13.30 u. Dr. Annemieke Janssen, systems enigneer MICADO
Technische aspecten van het instrument MICADO
14.30 u. Pauze
14.55 u. Dr. Leonard Burtscher (Sterrenwacht Leiden)
Waarnemingen met METIS
15.55 u. Prof. Eline Tolstoy (RuG, Kapteyn Astronomisch Instituut)
Wetenschappelijke doelstellingen
17.00 Afsluiting
De tijden van de sprekers is inclusief gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.
De locatie: het Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

Deelname en aanmelding:
De kosten voor deelname bedragen 18 euro inclusief koffie/thee/consumpties. Dit is ook de reden waarom wij verzoeken om u/je voor 1 maart 2020 aan te melden zodat wij voldoende hebben klaarstaan. Bij aanmelding na 1 maart 2020 wordt de entree verhoogd naar 22,50 euro. Bij aanmelding bij de zaal bedraagt de entree 25 euro.

Aanmelding kan via het aanmeldformulier op de website van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde http://www.gvws.info/symposium.html of het sturen van een mailtje naar gvws.symposium@gmail.com

Hierop komt een bevestiging retour en een mail met nadere informatie over de wijze van betalen.