De veelzijdige avifauna van Noord Nederland

Woensdagavond 12 februari, aanvang 20.00 uur, organiseert de Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen weer een lezingenavond in ‘t Vinkhuys

De lezing wordt verzorgd door natuurfotograaf Johan Vos.

We beginnen in de maand februari in het stroomdal van het Oudemolense Diep en volgen kort de loop om een aantal vogels te ontmoeten die daar deze maand te vinden zijn. Vervolgens verdwijnen wij, via de bloedmaan, in de nacht om een bekende uilensoort te volgen. Vroeg in de ochtend verandert de biotoop en belanden we in het heidegebied met zijn karakteristieke soorten. Dan komen wij in het voorjaar aan in het prachtige gebied Diependal bij Oranje om daar een aantal watervogels te bekijken.

De lezing bestaat uit een compilatie van natuurdocumentaires waarmee fotograaf Johan Vos ons laat zien wat Noord Nederland, van Diependal tot Lauwersmeer, ons aan avifauna jaarrond te bieden heeft.

Koekoek belaagd door boerenzwaluw (© Foto: Johan Vos)

Na de pauze verdwijnen wij het bos in om daar enkele specifieke vogels te bespreken. Ook komen wij in de Oostpolder en hebben daarna nog een interessante ontmoeting met Koekoeken. Terug in het bos volgt een compilatie van de Buizerd om voorts weer naar de heide te gaan. Daar treffen wij de Grauwe Klauwier en Nachtegaal. Het najaar is dan ingezet. Als laatste gaan we naar waterrijke gebieden om de Visarend te volgen, eendensoorten te bekijken en komen dan tenslotte in een winters Lauwersmeer.

Johan Vos is inmiddels gepensioneerd interieuraannemer. Op zijn 6e raakte hij al gefascineerd door vogels en verzamelde hij eieren. Al snel realiseerde hij zich dat hij de vogelstand hier geen dienst mee bewees. In plaats daarvan besloot hij vanaf zijn 13e de vogels te gaan fotograferen: een fotografiepassie was geboren! Sinds die tijd is hij fervent natuurfotograaf gebleven met vogels als hoofdthema. Het Drentse Landschap maakt veelvuldig gebruik van Johan zijn foto’s.

Datum: woensdag 12 februari 2020

Plaats: ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Toegang: gratis voor zowel leden als niet-leden

Informatie: www.avifaunagroningen.nl , lezingen@avifaunagroningen.nl