Woensdag 20 september 2023, aanvang 20:00u, in ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Lezing over de Steppenkiekendief, door Ben Koks en Elvira Werkman

De Groninger akkers waren in de jaren ‘90 het decor van de terugkeer van de grauwe kiekendief als Nederlandse broedvogel. Niet verwonderlijk dat juist hier in 2017 een paartje steppekiekendief voor het eerst ging broeden, in een graanveld vlakbij Westerwijtwerd. Dit broedgeval was voor Elvira Werkman en Ben Koks het startsein om gegevens over deze weerbarstige roofvogel te verzamelen en er een boek over te schrijven. Tijdens hun duo-lezing zullen Elvira & Ben ingaan op de bredere context van de stormachtige toename van steppekiekendieven. Uiteraard stappen zij hierbij over de grenzen van onze provincie en blikken ze ook naar andere continenten. Het boek ‘Dwaalgast in het graan’ is tijdens deze avond gesigneerd verkrijgbaar.

Over de sprekers:

Ben Koks is een internationaal gerespecteerd kiekendiefonderzoeker, oprichter van de voormalige Werkgroep Grauwe Kiekendief en van Harrier Conservation International. Van zijn hand verschenen het essay ‘Vogels wijzen ons de weg’ (KNNV Uitgeverij, 2021) en ‘Dwaalgast in het graan’ (2022). Ben Koks is laureaat van de Heimans en Thijsse Prijs 2017.

Schrijver en freelance journalist Elvira Werkman schrijft voor alle leeftijden over natuur, cultuurhistorie, kunst en mensenlevens. Ze publiceerde succesvolle titels als ‘Vogels en de liefde’, ‘De man op de dijk’, het kinderboek ‘Walvissen in de wind’ en ‘Dwaalgast in het graan’.

image1

Man steppenkiekendief © Thijs Horst

 De steppenkiek, dwaalgast in het Grunneger graan.