De lezing van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) op vrijdag 21 oktober gaat over zwaartekrachtgolven. De geplande lezing over de oerknal komt te vervallen. 

Begin dit jaar werd de wetenschappelijke wereld overvallen met het nieuws dat de LIGO detector voor het eerst zwaartekrachtgolven waargenomen had. Dit opent een nieuw tijdperk in de waarneming van het heelal omdat we nu voor het eerst als het ware ‘oren’ gekregen hebben om naar het heelal te luisteren.

In deze lezing wordt ingegaan op hoe de zwaartekrachtgolven volgen uit Einstein’s theorie van de zwaartekracht en wat we er in de toekomst mee kunnen doen.

Deze lezing is voor iedereen gratis toegankelijk!

De lezing begint om 19:45 en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Voor meer informatie over deze of andere lezingen van GVWS kijk je op www.gvws.info

Prof. Dr. Eric Bergshoeff is als hoogleraar Theoretische Hoge-Energie Fysica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij ook directeur is van het Van Swinderen Instituut, dat zich richt op deeltjesfysica en zwaartekracht.