De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) houdt op zaterdag 24 maart een symposium. Centraal staat het grensverleggend astronomisch onderzoek met de intercontinentale radiotelescopen LOFAR en SKA.

LOFAR, voluit Low-Frequency Array, met een centraal punt in Drenthe strekt zich uit over meerdere landen in Europa. LOFAR is een opstelling van tienduizenden radio-antennes, die met elkaar in verbinding staan. Deze techniek wordt nu ook in andere telescoopopstellingen toegepast. Dat maakt de bouw van supergrote telescopen mogelijk die zelfs meerdere continenten kunnen beslaan. Zo heeft het nieuwste project SKA, de Square Kilometre Array, antennelocaties in zowel Zuid-Afrika als West-Australië.

Met deze nieuwe generatie telescopen wordt grensverleggend onderzoek gedaan. Tijdens het symposium wordt met name ingegaan op onderzoek naar de evolutie van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal. Deze hebben ionisatieprocessen in gang gezet die geleid hebben tot het heelal dat wij nu kennen. Daarnaast worden ‘oude bekenden’ bestudeerd zoals pulsars, wat tot nieuwe ontdekkingen leidt.

Ook is er aandacht voor de telescopen zelf en hun ontwikkeling. Naast een wetenschappelijke uitdaging voor onderzoekers en hun technici, stimuleren deze projecten technologische innovatie waarmee Nederlandse bedrijven hun voordeel kunnen doen.

Dagvoorzitter is Niek de Kort, voorzitter van de KNVWS.

Programma – zaal is open vanaf 12.00 u.; opening van het symposium om 12.25 u.
12.25 u. Opening door voorzitter GVWS + dagvoorzitter Niek de Kort
12.30 u. dr. André Offringa
LOFAR
13.30 u. Prof. dr. Rien van de Weijgaert
Dageraad in het heelal
14.30 u. Pauze
15.00 u. Prof. dr. Richard Strom
Pulsars en LOFAR Neutronensterren
16.00 u. Dr. M.P. (Michiel) van Haarlem
De Square Kilometre Array
17.00 u. Afsluiting
De tijden van de sprekers is inclusief gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

Locatie: ‘t Vinkhuys

Kosten deelname (inclusief consumpties) € 17,50 p.p. bij aanmelding en betaling tot en met 20 maart; daarna € 22,50 p.p. contant aan de zaal.

Aanmelden? Stuur een e-mail naar gvws.symposium@gmail.com of ga naar www.gvws.info.