Afgelopen week is de 32e Rijwielavondvierdaagse gereden. Ondanks een slechte start op de eerste dag vanwege ongekende regen, is er toch een fanatieke groep fietsers van start gegaan om de eerste 34 kilometer met succes af te leggen. Eén van die deelnemers is de heer Riksten (80) uit Groningen.

“Vooral de leuke bezienswaardigheden onderweg, en de variatie in de routes”, vertelt hij over de reden waarom hij ieder jaar weer enthousiast deelneemt. Riksten fietst samen met zijn vrouw en kennissen, en dit is inmiddels al weer de twaalfde keer.

Nieuw dit jaar was de toevoeging van vier extra routes: ouders en kinderen, maar ook senioren die moeite hebben met de langere routes konden een kortere route fietsen van maximaal vijftien kilometer. Lucas (10) fietst dit jaar voor de eerste keer mee en fietst samen met moeder Lies eveneens de korte route. Maandag fietsten ze richting Dorkwerd en Aduard ten noorden van de stad. Het was dan wel rotweer, vertelt Lucas, maar ook heel erg leuk. Vanwege het slechte weer zat het ijsje er maandag niet in, dus die krijgt hij dinsdag alsnog. En met een graad of tweeëntwintig én wat zon smaakt dat natuurlijk ook een stuk beter! Ook de familie Colmer/Tichelaar fietste dit jaar de korte route. Hoe de eerste dag was? “Nat! Maar met praatjes maken onderweg en liedjes zingen zat de sfeer er goed in!”

Fietsers

 

Ine Nijmeijer en Hans Molijn zetten ieder jaar fantastische routes uit. In de voorbereiding kijken zij bijvoorbeeld naar nieuw aangelegde fietspaden die in de routes kunnen worden opgenomen. Ook zorgen zij ervoor dat de routes nog een keer gecontroleerd worden én dat de routes ieder jaar weer zeer gevarieerd zijn. Een vast onderdeel van de rijwielavondvierdaagse is het gezamenlijk terugkijken van de gefietste route. Dit gebeurt aan de hand van de foto’s die Molijn onderweg maakt. De deelnemers genieten onder het genot van een kopje koffie nog een keer na.

Door de nieuwe opzet met kortere routes hoopt de organisatie volgend jaar nog meer jeugdige fietsers met ouders, opa’s en oma’s te mogen verwelkomen. De Rijwielavondvierdaagse 2017 is van 19 tot en met 22 juni.

Belangstellenden kunnen onder deze link alle foto’s terugkijken.