“Toneelspelen tot je honderd bent!”

Culturele onderneming VRIJDAG en MFC ’t Vinkhuys organiseren op 25 november de theatervoorstelling ‘Keukentafelgesprekken’. Deze gratis voorstelling, speciaal voor inwoners van Vinkhuizen en omgeving, is een introductie op de theatercursus voor 50plussers die dinsdag 29 november van start gaat.

Keukentafelgesprekken

‘Niet belerend en niet beladen’, vat Boukje de voorstelling ‘Keukentafelgesprekken’ samen. Boukje is een van de leden van theatergroep ‘Het Derde Bedrijf’ van culturele onderneming VRIJDAG. De groep, die onder leiding staat van theatermaker Fenna Besijn, zal de voorstelling uitvoeren rondom de thema’s participatiesamenleving en het ouder worden in deze tijd. Hoewel deze onderwerpen zwaar over kunnen komen, is de voorstelling wel echt met een lach en een traan, vertelt Fenna. De groep, waarvan de leeftijd rond de 60 ligt, kwam tijdens brainstormsessies veel onderwerpen tegen die haar bezighoudt. ‘Pensioen, zorg, normen en waarden’, somt Fenna op. Deze onderwerpen hebben geïnspireerd tot ‘keukentafelgesprekken’. Het stuk speelt zich af aan de keukentafel van Centrum De Goede Hoop, waar de overheid vaak aanschuift voor ‘een goed gesprek’ met de bewoners. Een actueel thema dus, en zonder al te veel te willen verklappen, geeft de groep aan dat het in ieder geval een geweldige voorstelling wordt waarbij bezoekers genieten van scenes uit het volle leven gegrepen, met verschillende menstypen bij elkaar die het maar met elkaar moeten zien te rooien. En dat doen ze op geheel eigen wijze!

Vijftigplussers

De voorstelling is het startsein voor de theatercursus die dinsdag 29 november begint. Deze cursus is voor vijftigplussers uit Vinkhuizen, waarbij het thema ‘Verhalen van Vinkhuizen’ het uitgangspunt is. Dat kunnen persoonlijke verhalen zijn, maar ook verhalen over situaties uit de buurt.
Waarom juist een groep voor vijftigplussers? Toen Fenna zelf de vijftig passeerde, viel het haar op dat er heel weinig vijftigplussers waren die nog actief waren op het toneel. “Doodzonde, want je kan toneelspelen tot je honderd bent!”, vindt ze. Bovendien heb je juist heel veel bagage waar je uit kan putten, veel meer dan iemand van twintig, verduidelijkt groepslid Lien. Bovendien heb je géén ervaring nodig voor deze cursus. De insteek is juist om je te ontwikkelen of je talent te ontdekken aan de hand van leuke oefeningen en opdrachten. Toneelspeler Willem van Het Derde Bedrijf wil nog wel een laatste duwtje in de rug geven voor mensen die deze cursus willen volgen: “Op toneel kan je alles zijn wat je thuis niet kan zijn!”

 

De theatervoorstelling is op 25 november van 19:30 tot 21:30 in MFC ’t Vinkhuys aan de Diamantlaan 94 in Vinkhuizen. De theatercursus start op dinsdagmiddag 29 november. De cursus bestaat uit 8 lessen en kost €40,-. Voor informatie of aanmelden zie de pagina in onze webshop.