Afgelopen zaterdag opende ’t Vinkhuys haar deuren voor de jaarlijkse open dag. Honderden belangstellenden uit Groningen en omstreken kwamen naar de Diamantlaan om deel te nemen aan verschillende workshops en activiteiten en om te genieten van verschillende optredens van onder andere theatergroep VRIJDAG, Jeugdcircus Santelli en livemuziek van Marieke Hulsbos en Hugo Borst.

 

Vanaf een uur of elf loopt het terrein rondom ’t Vinkhuys langzaam vol. Nadat presentatrice Josien Kragt het startschot heeft gegeven mag de Country-linedancegroep van ’t Vinkhuys het spits afbijten met een fraaie demonstratie op de muziek van DJ Eddy. Voor de Country-linedancegroep is de Open Dag niet alleen een mooie manier om bezoekers te enthousiasmeren maar het is ook een goede gelegenheid om belangstellenden van informatie te voorzien.

Zo staan er deze Open Dag nog tientallen andere kraampjes van clubs en verenigingen om zich te presenteren aan de hand van voorstellingen, workshops en activiteiten. Een andere vereniging die aanwezig is is Fotoclub Trefshot. Marion Verwey is lid van deze vereniging en ze verblijdt tientallen bezoekers met een gratis portretfoto. Complete gezinnen wachten in de rij en hoewel er af en toe een kind voor de lens lang springt, weet Marion met engelengeduld schitterende portretten te maken.

Ook aanwezig is theatergroep VRIJDAG. Met een korte voorstelling geven de leden een kijkje in het werkproces. Ze laten bijvoorbeeld stap voor stap zien hoe een oefening gebruikt wordt om een toneelscène te maken, tot groot vermaak van de toeschouwers. Ondertussen laat Jeugdcircus Santelli rondom ’t Vinkhuys haar nieuwe voorstellingsgroep verschillende stunts uitvoeren. Op éénwielers, met kegels en als menselijke Pyramide doen zij af en toe de monden van bezoekers open vallen. Naast de muziek van DJ Eddy is er vandaag ook livemuziek: Marieke Hulsbos en Hugo Borst weten met spetterende intermezzo’s het publiek te roeren.

 

Voorlichting

Een grote blikvanger is de 12 meter lange knalgele vrachtwagencombinatie van voorlichter Oeds Zoer van Chauffeurs Vereniging Friesland. Deze charismatische Fries geeft namens Verkeerswijzer Groningen een interessante voorlichting over de gevaren van de dode hoek bij vrachtverkeer. Aan de hand van verschillende video’s en ervaringen uit de praktijk weet hij bezoekers duidelijk uit te leggen hoe zij het beste kunnen handelen in bepaalde situaties. Vooral voor schoolgaande kinderen geen overbodige luxe maar voor enkele werknemers van VinkHuisWerk, huiswerkinstituut van ’t Vinkhuys, is de voorlichting ook een goede opfriscursus.

 

In tegenstelling tot voorgaande jaren zat het weer dit jaar mee en ondanks meerdere festivals waaronder de bloemencorso in Eelde is deze Open Dag succesvol verlopen!