De Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA), gebouwd op een Chileense hoogvlakte zo’n vijf kilometer boven zeeniveau en gelegen in een gortdroge woestijn, wordt overspoeld met onderzoeksvoorstellen van astronomen. Er is veel meer vraag naar waarnemingen dan er per waarneemcyclus aan tijd beschikbaar is.

Sinds in 2011 voor het eerst een deel van de 66 antennes op het heelal gericht kon worden, overtreft ALMA de verwachtingen. De astronomische geest is helemaal uit de fles vanaf het moment dat alle antennes afgebouwd en operationeel waren.

De uitzonderlijk hoge resolutie van ALMA zorgt er voor dat veel bestaande veronderstellingen moeten worden bijgesteld. Zo ziet ALMA bijvoorbeeld dat planeetvorming al start voordat een ster volgroeid is en de protoplanetaire schijf zich heeft gevormd. En wat protoplanetaire schijven betreft: ALMA heeft daar voor het eerst een uitzonderlijk gedetailleerde afbeelding van kunnen maken.

Verder werpt ALMA nieuw licht op stervorming en de ontwikkeling van sterrenstelsels, dit naast vele andere fenomenen die zich in het heelal voordoen en tot nu toe al met ALMA bekeken zijn of nog bekeken gaan worden.

Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan ALMA als project; de detectie van submm straling met detectoren die in Groningen voor ALMA ontwikkeld en gebouwd zijn; en wetenschappelijke resultaten van ALMA, in het bijzonder op het vlak van stervorming en sterrenstelsels.

Voor informatie en aanmelding: http://www.gvws.info/symposium.html

Entree is € 18,- inclusief consumpties bij aanmelding en betaling tot en met 28 februari 2019. Daarna bedraagt de entree € 24,-.

Datum: Zaterdag 23 maart 2019
Tijd: Inloop vanaf 12.00 u.; aanvang 12.25 u.
Locatie: ’t Vinkhuys te Groningen
Diamantlaan 94 (postcode: 9743 BJ)

Sprekers: Ir. J. Adema (NOVA): Kijken naar het coole heelal – Introductie ALMA
Dr. R. Hesper (NOVA): Detectie van sub-mm straling – De ogen en oren van ALMA
Prof. dr. F. van der Tak (Kapteyn Instituut Groningen): ALMA en de vorming van sterren en planeten over stervorming en ALMA
Prof. dr. P. van der Werf (Sterrenwacht Leiden): Het stoffige heelal

Dagvoorzitter: Niek de Kort.