Woensdagavond 15 februari 2017, aanvang 20.00 uur, organiseert de Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen weer een lezingenavond in ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen. Centraal deze avond staan de gevolgen van klimaatverandering in het noordpoolgebied. Spreker is Maarten Loonen.

Klimaatverandering gaat al jaren het snelste in het noordpoolgebied. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur. Maarten Loonen volgt al 27 jaar de veranderingen van dichtbij door iedere zomer op Spitsbergen onderzoek te doen aan Brandganzen en Noordse Sternen. Daarbij werkt hij met gekleurringde individuen maar bestudeert hij ook het hele voedselweb en stuit op allerlei interacties tussen soorten. Vanavond gaat hij dieper in op de vraag welke dieren de veranderingen kunnen bijhouden en wie lijkt te verliezen. Hoe passen trekvogels hun reisschema aan en in hoeverre verschillen de Brandganzen en Noordse Sternen die in Nederland broeden van hun Arctische soortgenoten? Vlieg mee en hoor over een spectaculaire maar zeer kwetsbare wildernis en haar bewoners.

lezing avifauna

Maarten Loonen belaagd door een Brandgans op Spitsbergen. Fotograaf: Paul Wenzel Geissler

 

Dr. Maarten J.J.E. Loonen is als universitair docent werkzaam bij het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn werk bestaat niet alleen uit onderzoek, maar ook uit het inspireren van studenten en andere mensen tot kennis en behoud van het noordpoolgebied. Daarnaast is hij lid van de Wetenschappelijke Begeleidingscommissie van SOVON St. Vogelonderzoek Nederland.

Plaats: ’t Vinkhuys – de Deel, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Datum en Aanvang: 15 februari 2017, 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Toegang: gratis voor zowel leden als niet-leden

Informatie: www.avifaunagroningen.nl