26 September vond in ’t Vinkhuys de eerste bijeenkomst plaats van een nieuw seizoen van de Origami Sociëteit Nederland. De club komt maandelijks bijeen om technieken te oefenen en om aan de hand van thema’s en onderwerpen de meest fascinerende resultaten te creëren. Hannette Collard is origamidocent en vertelt gepassioneerd over de wereld van origami.

“Wij gaan het niet in de kamer zetten”

Origami in Nederland gaat met de tijd mee

 

Google ‘origami’ en de ene na de andere kraanvogel vliegt je om de oren. De meeste mensen zullen origami dan ook vooral kennen van deze sierlijke gevouwen vogels en andere dieren. Toch is origami veel meer dan dat, vertelt Hannette. Hannette is al sinds begin jaren ’80 een fervent liefhebster van origami. Haar toenmalige echtgenoot reisde in die tijd voor zijn werk de hele wereld over en nam vaak een kleine attentie mee naar huis. Na een bezoek aan Japan kwam hij terug met een bijzonder boekje. In dat boekje stonden naast de kenmerkende Japanse karakters ook een aantal afbeeldingen van origamikunst. Haar nieuwsgierigheid was gewekt en ze ging op zoek naar een cursus origami. Die vond ze in uiteindelijk in Warffum. Een jaar later was ze cursusleider bij de Origami Sociëteit Nederland. Als cursusleider geeft ze veel uitleg over de verschillende technieken zoals de berg- en dalvouw, de eerste grondvouw of dubbele vierkant en verschillende basistechnieken die cursisten leren onder de knie te krijgen, zoals de vogelbasis en de kikkerbasis. Tijdens de lessen helpt ze ook actief mee. Bijvoorbeeld bij het maken van een zwaan, opgebouwd uit meer dan 1000 opgestapelde elementen. “Daar ben je wel wat langer zoet mee. En als er iets fout gaat, dan kun je opnieuw beginnen!”

 

Praktisch

Zo’n zwaan wordt dan ook niet vaak gemaakt. Over het algemeen houdt de club zich meer bezig met het maken van kaarten aan de hand van thema’s, zoals Pasen en Kerst of met het maken van tato’s (geschenkwikkels), voor bijvoorbeeld een verjaardag. En daar zit een groot verschil met de bakermat van de origami, Japan. In Japan is origami nog steeds erg aan tradities gebonden en een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Zo behoort het bijvoorbeeld tot het takenpakket van de Geisha, als onderdeel van het vermaken van mensen, vertelt Hannette. De Nederlander is op het gebied van origami juist wat praktischer van aard en in Nederland heeft origami dan ook een meer functioneel karakter, vertelt Hannette: “Wij gaan het niet in de kamer zetten”. Ook in het gebruik van materiaal wordt nog wel eens afgeweken. Ondenkbaar in Japan, maar bij de sociëteit gebeurt het nog wel eens: het gebruik van de schaar of lijm om het resultaat nét even wat beter vorm te geven. Je zou dus kunnen zeggen dat de westerse beleving van origami wat progressiever is.

 

Op de vraag wat er nou eigenlijk zo leuk aan origami is, antwoord Hannette lachend: “Het maakt geen rotzooi!” Iets serieuzer: “Bij de meeste creatieve activiteiten maak je altijd wel troep en heb je flink wat ruimte nodig. Bij origami is dat niet zo, je hebt genoeg aan een idee, wat blaadjes, een mesje, een snijmat en een vouwbeen (hulpmiddel om het papier strakker te vouwen). En het vouwen kan op de gekste plekken. In de trein of in een restaurant. Je hebt maar een hoekje van een tafel nodig”.

 

Origami in het kort:

Origami (ori betekent vouwen, kami betekent papier) is de uit Japan afkomstige kunst van het vouwen van papier. Over de precieze oorsprong van origami zijn de meningen verdeeld maar over het algemeen wordt aangenomen dat het in China is ontstaan.

Meer informatie over de bijeenkomsten van de Origami Sociëteit Nederland vind je op www.vinkhuys.nl/activiteiten.

origami