Lezing op 20 oktober 2017 Leven buiten de aarde?

door Jan de Boer en Paul Wesselius

 

Binnen ons eigen zonnestelsel hebben we de planeet Mars, diverse manen van Saturnus en Jupiter en zelfs twee dwergplaneten (Ceres en Pluto), die leven zouden kunnen herbergen. Jan de Boer vertelt meer hierover.

Ook bij andere sterren dan onze Zon zijn inmiddels planeten ontdekt. Gesteld kan worden dat zeker wel een miljard van deze zogeheten exoplaneten een afmeting heeft die lijkt op die van de Aarde. Maar of deze net als de Aarde leven bevatten? Zelfs met toekomstige telescopen als de JWST en de ELT zal het lastig zijn om leven op exoplaneten te constateren. Paul Wesselius zal beschrijven hoe we wellicht toch leven zouden kunnen vinden op een exoplaneet.

 

Over GVWS:

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) is in 1942 opgericht met als doel het beoefenen en verbreiden van de weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Dit doen we door middel van het organiseren van lezingen, symposia en mogelijkheden om zelf naar sterren te kijken. Ook een cursus sterrenkunde behoort tot de mogelijkheden. Een aantal GVWS-leden verzorgt namelijk met enige regelmaat inleidende en vervolgcursussen. Voor het bijwonen van activiteiten (met uitzondering van de Algemene Ledenvergadering) hoef je geen lid van de GVWS te zijn. Belangstellenden zijn welkom om bij een lezing aanwezig te zijn; en uiteraard ook om zich t.z.t. aan te melden als nieuw lid.