Woensdag 18 april, van 20:00 tot 21:00 uur, geeft Johan Bos namens Avifauna een lezing over de wespendief als broedvogel in Groningen.

In 2017 werd voor het eerst een succesvol broedgeval van de wespendief in de provincie Groningen vastgesteld. Waarom is er zo weinig over de wespendief bekend in de provincie? Is dit een nieuwe broedvogel voor de provincie of is hij jarenlang goed verborgen gebleven? In deze presentatie ga ik in op de leefwijze van deze mysterieuze roofvogel en leg ik uit waarom de soort zo lastig te inventariseren is. Vervolgens presenteer ik hoe de spectaculaire nestvondst in het Noordlaarderbos, na vele uren posten in boomtoppen en zoeken op de grond, tot stand kwam.

Johan Bos is werkzaam als hoogleraar Computationele Semantiek bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij een fervent (roof)vogelaar en lid van de Werkgroep Roofvogels Nederland. Hij is geboren en getogen Groninger maar heeft ook lange tijd in Duitsland, Schotland en Italie gewoond. Hij is de auteur van meer dan 25 artikelen over roofvogels, uilen en meeuwen, en co-auteur van het boek ‘Atlas der Brutvogël des Saarlandes’ (2005), de eerste uitvoerige beschrijving van de broedvogels van de Duitse deelstaat Saarland.