GWVS houdt haar lezing op 22 september 2017 over de activiteit van de zon en de invloed op het klimaat. De lezing wordt verzorgt door Prof. Dr. C. (Kees) de Jager.

Lezing GVWS over bijdrage zon aan de opwarming van de aarde

Na zijn verhuizing naar Texel kreeg prof. De Jager van het aldaar gevestigde Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek van de Zee (NIOZ) de vraag of hij onderzoek zou willen doen of er een verband zou kunnen bestaan tussen de activiteit van de zon en het klimaat op aarde. Later kreeg hij een soortgelijk verzoek van het KNMI.

Al meerdere eeuwen wordt de activiteit van de zon geobserveerd en het aantal waargenomen zonnevlekken genoteerd. Die zonne-activiteit is een indicatie voor de aanwezigheid van gebieden die van invloed zijn op de hoeveelheid ultraviolette straling die de zon afgeeft. Deze gegevens zijn gelegd naast wat er uit diezelfde periode bekend was over de temperatuur op aarde. Daarbij is uitgegaan van zowel de grondtemperatuur als die van zeewater.

Dit onderzoek naar de mogelijke relatie tussen zonne-activiteit en het klimaat op aarde heeft geleid tot opmerkelijke resultaten.

Deze lezing is gratis te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van GVWS.