Woensdagavond 22 november 2017, aanvang 20.00 uur, organiseert de Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen weer een lezingenavond in ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen. Centraal deze avond staat het eerste officieel vastgestelde broedgeval van een paartje Steppekiekendief in Nederland. Een duo-lezing door Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Steppekiekendieven die tijdens de voorjaars- en najaarstrek ons land passeren blijven voor vogelaars mooie waarnemingen. Dat er zelfs al twee jaar achter elkaar in het waterbergings- en natuurgebied De Onlanden (Dr.) onder de rook van de stad Groningen een mannetje Steppekiekendief overwintert, is een bijzondere ontwikkeling. Maar waar een ‘rondhangend’ mannetje Steppekiekendief op 25 mei 2017 en een scherpe en vasthoudende waarnemer in het Groninger akkergebied toe kan leiden: het eerste officieel vastgestelde broedgeval van een paartje Steppekiekendief in Nederland! En wereldwijd het eerste nest van een Steppekiekendief dat met een omheining beschermd werd.

Het lijkt wel een verhaal uit een spannend kinderboek: het ontdekken van een bijzondere broedvogel zoals de Steppekiekendief. Om uiteindelijk in de maand juli vier jongen met succes te kunnen zien uitvliegen. Dat succesvol uitvliegen van vier jongen was absoluut niet vanzelfsprekend, zeker niet met een nest op de grond in een Groninger akker. Tussen het vinden van het nest en uitvliegen van de jongen gebeurde dan ook van alles waar het allemaal mis had kunnen gaan.

Tijdens de duo-lezing door Werkgroep Grauwe Kiekendief zal het verhaal over dit bijzondere broedgeval in een Groninger akker uit de eerste hand verteld worden. Hoe een Steppekiekendiefpaar zorgde voor snelkloppende harten bij doorgewinterde vogelaars en voor een traantje van vreugde bij nuchtere vogelbeschermers. Een verhaal doorspekt van toevalligheden, moeilijke en ingrijpende beslissingen, bizarre situaties, zenuwslopende momenten en euforie.

Man (vliegend) en jong (zittend) Steppekiekendief in Groninger akker. Foto: Rein Hofman

 

Voor meer informatie over de Werkgroep Grauwe Kiekendief: http://werkgroepgrauwekiekendief.nl/

Datum: woensdag 22 november 2017

Plaats: ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Toegang: gratis voor zowel leden als niet-leden

Informatie: www.avifaunagroningen.nl