Dit jaar gaat de Vinkhuizen Fietsvierdaagse voor de 34e keer van start. Hans Molijn is sinds 2011 bedenker van de fietsroutes rondom de Stad. Hoe weet hij ieder jaar nieuwe routes te bedenken en wat is de kracht achter een succesvolle fietsvierdaagse?
Foto: Hans Molijn
In 2010 las Hans Molijn in een krantenbericht dat er een fietsvierdaagse werd gehouden in Vinkhuizen. De rijwielavondvierdaagse Vinkhuizen, zoals deze toen nog heette, startte vanaf ’t Vinkhuys aan de Diamantlaan. Onderweg tijdens één van de avonden raakte Molijn in gesprek met de toenmalige routebedenkster Ine Nijmeijer. “Ine had het na vele jaren routes bedenken wel een beetje gezien en ik zette al jaren toertochten uit voor de personeelsvereniging van mijn werk. Omdat ik dit erg leuk vond om te doen mocht ik van Ine het uitzetten van de routes overnemen”. Vanaf 2011 tot en met 2015 waren dat 4 routes per week. Sinds 2016 zijn daar de 4 korte routes bijgekomen, speciaal voor (klein)kinderen en (groot)ouders. Zodoende heeft Molijn inmiddels al 44 routes bedacht.
Kenmerkend voor deze fietsvierdaagse zijn de routes die ieder jaar weer verschillen. Hoe kan dat eigenlijk, raken die routes niet een keer op? “Nee, routes zijn nooit ‘op’. Tijdens het rijden zie ik iets of bedenk ik iets waardoor ik zelden rechtstreeks rij, omdat er voor mij altijd wel een reden is om even van de rechtstreekse route af te wijken en ‘daar of daar’ te kijken. Dat kan overal zijn waar ik maar toevallig aan denk. En zo kan het gebeuren dat ik tegen mijn vrouw Erna zeg dat ik even naar de Oostersluis fiets en vervolgens een uurtje laten in de zon zit te genieten op het terras bij de fietspont over het Drentsche Diepje naar Glimmen. Dan ben ik dus knap langer onderweg dan ik tegen mijn vrouw heb gezegd. ‘Tja’, zeg ik dan als ik eindelijk weer thuis ben, ‘het gaat echt vanzelf’”.
De fietsvierdaagse bestaat al meer dan drie decennia maar er verandert natuurlijk wel het een en ander, ziet Molijn: “Sinds ik begon was bijvoorbeeld de vaste vrijwilligster bij alle rustpunten onderweg een mooie stabiele factor en een herkenningspunt. Zij is inmiddels gestopt, net als Mia, helaas.” Aan de andere kant is en blijft de schitterende wereld om de stad Groningen heen, die verandert niet: “Het is mij iedere keer weer een heel groot plezier om daar in het voorjaar doorheen te fietsen en steeds weer helemaal lyrisch thuis te komen met verhalen van hoe mooi het overal is. Bijvoorbeeld wat ik weer voor bijzonders heb gezien of mee gemaakt heb en dat ik weer ergens een heel mooi paadje heb ontdekt om in een route op te nemen”.
Dat aanstekelijke enthousiasme van Molijn over de prachtige omgeving rondom de stad, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Molijn: “Met vele mensen praat ik over dit fietsen en wat ik zoal zie, maar zelfs echte Stadjers, die al hun hele leven in de stad hebben gewoond, kenen heel veel plekjes niet. Men praat makkelijker over Ibiza, Kos of Thailand dan over Lagemeeden”. De fietsvierdaagse is dus de gelegenheid bij uitstek om je te laten verrassen door wat je eigen woonomgeving voor moois te bieden heeft, zegt Molijn. “Vele gevarieerde landschappen zijn er in de directe nabijheid van de Stad. Als je noordelijk van de stad fietst, zie je de uitgestrektheid van het Groninger Land. Als je zuidelijker fietst via de landgoederen tussen Eelde en Paterswolde tref je compleet het tegenovergestelde aan: een ongekend mooie bosrijke omgeving met unieke bomenlanen.”
Naast het genieten van de omgeving noemt Molijn nog een aantal redenen op om mee te doen aan de fietsvierdaagse, zoals de gezelligheid, het ontmoeten van andere mensen en het samen onderweg zijn. En tot slot nog een belangrijke reden: bewegen. “Of zoals breinprofessor Erik Scherder altijd zegt: “Oplossen kan ik niets, maar de belangrijkste tip voor een lang en gelukkig leven en om vele fysieke ongemakken te voorkomen is: BEWEEG!”
Deelnemen aan de fietsvierdaagse? Klik dan op deze link
Foto: Hans Molijn