‘Hoeveel mensen met een verstandelijke beperking wonen er eigenlijk in Groningen?’ Een man, eind twintig, staat bij de deur van de grote zaal in ’t Vinkhuys. Het is elf uur, de zaal zit vol en klapt op de maat van het koor dat op het podium zingt. Het koor zingt of hun leven ervan af hangt. Op de dansvloer dansen twee begeleiders met hun pupillen, één ervan in een rolstoel. Een meisje zit op haar stoel te swingen of ze een stukje hemel ziet. ‘Normaal kom je ze bijna nooit tegen,’ zegt de man.
Daar gaat het om bij de Prokkel: een prikkelende ontmoeting. Van mensen met een verstandelijke beperking en zonder. Vrijdag 8 juni was er zo’n muzikale Prokkel in Vinkhuizen. Wethouder Van der Schaaf opende het feest met Benny. Benny is een bewoner van NOVO Kornalijn.
Van der Schaaf had Benny vooraf het Stadhuis laten zien. Benny zat even op de stoel van de burgemeester. ‘Benny heeft toen een paar besluiten genomen,’ zei Van der Schaaf. ‘Hij had een paar nuttige tips voor ons.’ Benny is al wat ouder dan iedereen daar op het stadhuis.
Daarna reden ze in de zwarte Mercedes van de gemeente naar Vinkhuizen, Benny en Van der Schaaf. Voor ‘t Vinkhuys lag de rode loper voor ze klaar. Toen ze uitstapten trok Benny eerst zijn witte Kapiteinsjas aan en zette hij zijn pet op. Benny en Van der Schaaf liepen daarna naar die rode loper. Daar verwelkomden ze de bezoekers van Ilmarinen, de Kornalijn, de Steiger en de mensen uit Vinkhuizen.
Volgend jaar is er weer een Prokkel!
Tekst en foto: Esther Wolters