Waterbesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Wist je bijvoorbeeld dat:

· Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter zorgt;

· Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) zowat 35.000 liter per jaar kost;

· Een dun waterstraaltje goed is voor 16 liter per uur of 140 .000 liter water per jaar;

· Een toilet dat blijft lopen door een slecht werkende doorspoelbak 25 liter per uur verbruikt, of 219.000 liter water per jaar.

Spoor lekken dus zo snel mogelijk op. Denk er ook aan dat een klein lek een groot lek kan worden als er niets aan gedaan wordt. Door regelmatig uw watermeter na te kijken, kunt u het bestaan van lekken opsporen. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor u gaat slapen. Controleer ‘s ochtends de meterstand. Is er een verschil, dan wijst dit op een lek.

Vervang het afsluitleertje of -rubbertje van een kraan als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont. Controleer regelmatig de doorspoelbak van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet zachtjes blijft lopen en voorkom dat de vlotter bekneld raakt. Klassieke lekpunten zijn bijvoorbeeld de vlotter in de spoelbak van het toilet, en slecht sluitende kranen. Door hier op te letten zorg je in de zomer én daarbuiten voor de beste waterbesparing!