Woensdag 14 maart, aanvang 20.00 uur, verzorgt Erik van Ommen voor Avifauna een lezing over zijn werk als vogelschilder.

In deze lezing neemt vogelschilder Van Ommen u mee op een internationale kunst- en vogelreis. Aan de hand van korte video’s en beeldmateriaal laat hij op een fascinerende wijze zien hoe hij werkt in het veld en in zijn atelier. Hij neemt ons eerst mee naar de overwinterende Grote Sterns in Mauritanië. Daarna gaat het via de Sahara en Spanje naar Nederland. Daar schenkt hij onder meer aandacht aan de Kraanvogels in Fochteloo en zijn nieuwste boek Poldervogels dat hij het afgelopen jaar maakte in de polders bij het Zuidlaardermeergebied. Daarin speelt de Zeearend de hoofdrol. De lezing eindigt op Spitsbergen waar hij het afgelopen jaar verbleef als artist in residence.

Het boek Poldervogels is tijdens de pauze en na afloop van de lezing verkrijgbaar voor €24.95 (uitsluitend contant te betalen).

Avifauna

Erik van Ommen studeerde in 1983 af aan de academie Minerva in Groningen. Hij maakt olieverf- en acrylschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsneden en sumi-e-schilderingen. Hij publiceerde onder meer boeken over de Bijeneter, Dwerggans, Grauwe Kiekendief, Boerenzwaluw, Kluut en IJsvogel. In 2013 verscheen tijdens een overzichtstentoonstelling in Slot Zeist het boek Het Waddenatelier. In 2018 zag zijn laatste boek, Poldervogels, het licht.

Voor het VARA-programma Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, Nederlands nationale vogel. In 2015 riep hij met Vogelbescherming Nederland ‘Het Bevlogen Oog’ in het leven, de prijs voor de beste vogeltekenaar. In 2016 schilderde hij, in opdracht van PostNL en Natuurmonumenten, het postzegelvel ‘Griend – vogels van het Wad’.

Erik beschouwt de wereld als zijn atelier en werkte buiten Europa in India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië, Zimbabwe, Canada en een groot deel van de Verenigde Staten. In 2000 was hij artist in residence in Japan, in 2017 in het wetenschapsdorp Ny-Ålesund op Spitsbergen.